Automation: AIM benchmarkingværktøj klar til brugdecember 1, 2015
Det har været undervejs i nogle år, men nu er AIM benchmarkingværktøjet klar til brug. Dermed kan danske virksomheder sort på hvidt se, om det kan betale sig at automatisere eller skrue op for automatiseringen. Alle virksomheder har adgang til at teste sig selv ved hjælp af værktøjet.
Indtil videre har projektet indsamlet spørgeskemadata fra 567 danske fremstillingsvirksomheder og suppleret med regnskabsdata og registerdata.
– Det er et temmelig interessant værktøj for industrien. Det er relevant for alle virksomheder, der har en form for produktion i Danmark, fortæller Ricky V. Carstens, der er automationskonsulent hos Kjærgaard A/S.
Han deltog i en messe for nogle år siden. Her blev de første skridt mod benchmarkingværktøjet taget.
– Vi havde hørt fremtrædende folk tale positivt om automatisering. Til sidst var der så en gut, der rejste sig op og spurgte, hvordan han skulle overbevise sin økonomimand om, at det var fornuftigt at investere i automatisering. Min hypotese var, at økonomien var bedre end de almindelige payback-beregninger viste. Den tanke var interessant for Bo Genefke fra Teknologisk Institut. Han overbeviste Niels Jul Jacobsen fra Mobile Industrial Robots om, at det var værd at kigge nærmere på. Niels Jul Jacobsen tog kontakt til professor Nikolaj Malchow-Møller, der skaffede midler til projektet, forklarer Ricky V. Carstens.
Siden er der blevet brugt adskillige timer og resurser på projektet, der har resulteret i benchmarkingværktøjet.
– Som jeg havde en formodning om, så viser det sig, at den rigtige automatisering er livsvigtig for virksomhederne, og dem, der har automatiseret fornuftigt i Danmark eksisterer stadig, fortæller Ricky V. Carstens.
Faktaboks: Bag projektet står: Copenhagen Business School, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet. Projektet har kostet 12 millioner kroner og er gennemført i samarbejde med Industriens Fond. Projektet har kørt over fire år.
- Rob-Pal – low cost palletering
Robotpalletering er en af vores absolutte specialer. Vi har udviklet Rob-Pal som en sikker og
- Rob-Spector – ubemandet 3D-kontrol af paller
De fleste kan nikke genkendende til dyre og ærgerlige stop forårsaget af defekte returpaller, der
- Rob-Pack – fleksibel og fuldautomatisk pakning
Håndtering af emner i forbindelse med pakning, maskinilægning og -udtagning er nært beslægtet med robotpalletering
- Rob-Flex – lynhurtig pick’n’place
Vi har udviklet robotmodulet Rob-Flex, som er en komplet celle opbygget omkring en lynhurtig delta-parallelrobot.